Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwe btw-regels voor webshops

Nieuwe btw-regels voor webshops

Bent u een Nederlandse ondernemer en heeft u een webwinkel en klanten in het buitenland? Let dan goed op, want vanaf 1 juli veranderen de  Europese btw-regels en komen er nieuwe btw-regels.

Verschillende Europese btw tarieven

In uw webshop hanteert u een btw tarief van 21%. Dit is het “normale” btw tarief in Nederland. In sommige landen ligt het btw tarief hoger dan bij ons, zoals bijvoorbeeld in Hongarije (27%) of in Denemarken (25%). Omdat de EU op dit moment veel btw inkomsten misloopt, gelden vanaf 1 juli nieuwe btw regels.

Welk tarief berekent u?

Verkoopt u aan klanten in andere EU landen dan in Nederland, dan draagt u btw af in het land van uw klant. Concreet betekent dit dat wanneer u bijvoorbeeld uw producten aan een Duitse klant verkoopt, u het Duitse btw tarief van 19%  aan btw berekent. U berekent dus niet het Nederlandse tarief van 21%.

Btw aangifte doen in de nieuwe regeling

Voor een complexe rekensom hoeft u niet te vrezen. Vanaf 1 juli kunt u via het éénloketsysteem werken. Dit is een nieuw centraal loket waar u uw btw aangifte doet. Nederland draagt dan vervolgens de btw juist af aan de verschillende EU-landen.

Let op!

  • U bent verplicht uw btw tarief op uw website te vermelden. In het geval van verschillende tarieven, benoemt u deze btw tarieven dus ook. Is uw website al aangepast aan de nieuwe regeling?
  • Verwacht u dan uw omzet uit het (EU-)buitenland niet hoger wordt dan € 10.000? Dan kunt u het Nederlandse btw tarief hanteren. Komt u toch boven de grens van €10.000 uit? Bereken dan het tarief van het land van uw klant.
  • Moet u de producten die u in uw webshop verkoopt nog invoeren in de EU? Maak dan gebruik van de “invoerregeling”. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid, E-commerce en diensten in de EU: kijk wat er verandert voor de btw (belastingdienst.nl)