Overslaan en naar de inhoud gaan
mogelijkheden verduurzamen kantoren

Financiële mogelijkheden verduurzamen kantoren

In de blog van vorige week hebben we het kort aangehaald: per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben (Ep-online). Heeft u dit niet? Dan bent u als kantooreigenaar verplicht om te investeren in een duurzamer energielabel. Doet u dit niet, dan mag u uw kantoor niet meer als kantoor gebruiken. Deze maatregel is bedoeld om tegemoet te komen aan de kabinetsdoelstelling om in 2030 45% en in 2050 95% minder CO2 uit te stoten.

Heeft u geen energielabel C, dan heeft dit dus gevolgen voor u. U zult dan moeten investeren. We kunnen ons voorstellen dat dit – zeker na de coronacrisis – een behoorlijke stap voor u is. Daarom nemen we u in deze blog mee in uw mogelijkheden.

Energie-investeringsaftrek EIA

Als u besluit te investeren in Co2 uitstoot besparende technieken of in duurzame energie, dan kunt u 45,5% van uw investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Naast deze aftrek heeft u ook nog de gebruikelijke afschrijving van uw investering. Bovendien krijgt u een lagere energierekening. Om gebruik te kunnen maken van de investeringsaftrek, moet uw investering vallen onder één van de codes die op de Energielijst staan.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Ook de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunnen u voordeel opleveren als u investeert in milieuvriendelijke technieken. Hiermee kunt u een groot deel van uw investeringskosten aftrekken en 75% van uw investeringskosten afschrijven. Vanaf 1 januari 2022 worden de aftrekpercentages van de MIA zelfs verhoogd, wat u extra fiscaal voordeel oplevert. Omdat u zelf kunt bepalen wanneer u gebruik maakt van de aftrek en de afschrijvingen, kan dit u een liquiditeitsvoordeel opleveren. Op de website van de Rijksoverheid vindt u rekenvoorbeelden waarmee u kunt berekenen hoe groot uw voordeel is. Ook voor de MIA en de Vamil gelden voorwaarden, deze vindt u terug op de website van de Rijksoverheid.

Subsidie voor CO2-verminderende technieken

Om de CO2-uitstoot van Nederland terug te dringen, kunt u subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). U kunt deze subsidie aanvragen als u ondernemer bent op het gebied van industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw of gebouwde omgeving.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Als ondernemer kunt u deze subsidie aanvragen als u zakelijk gebruik maakt van een gebouw en dit wilt verduurzamen. Met de ISDE kunt u een warmtepomp of zonneboiler aanschaffen. Ook is er tot en met 31 december 2023 een subsidie beschikbaar voor de aanschaf van kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Uiteraard geldt ook voor deze subsidie dat u voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo laat u het apparaat in Nederland installeren binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidie ontvangen heeft, kunt u een installatiebewijs, een factuur en betaalbewijs van het bouwinstallatiebedrijf overhandigen en verkoopt of verwijdert u uw investering niet binnen 1 jaar na de vaststelling van uw subsidie.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Of kunnen we u helpen met de berekening van uw voordeel of de aanvraag van uw subsidie? Neem dan contact met ons op, we helpen u hier graag mee.