Overslaan en naar de inhoud gaan
Onze eindejaar checklist voor de sluiting van uw boekjaar

Onze eindejaar checklist voor de sluiting van uw boekjaar

Het is weer december, tijd om het boekjaar af te sluiten! Heeft u zich goed voorbereid en alles op orde om die frisse start in 2021 te maken? Hieronder leest u de laatste tips voor de sluiting van uw boekjaar die u echt niet mag vergeten.

Tip 1: facturen op orde

Het is misschien een open deur, maar zorg ervoor dat u uw facturen op orde heeft. U kunt uw boekjaar alleen goed afsluiten als u alle facturen naar uw boekhouder, het boekhoudpakket of administratiepakket heeft gestuurd. Lukt dat niet voor 31 december, stuur het dan zo snel mogelijk (lees: begin januari) naar uw boekhouder toe. Op die manier hoeft er op een later tijdstip geen omzetbelasting suppletie gestuurd te worden.

Tip 2: investeringen

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en zit u tegen uw kleinschaligheidsaftrek aan? Overleg dan met uw boekhouder of het loont om dit jaar nog een investering te doen. Om in 2020 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek moet u een bedrag tussen € 2.401 en € 323.544 investeren in bedrijfsmiddelen voor uw onderneming. Let er daarbij wel op of uw bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor deze aftrek.

Tip 3: belastingvrije schenking

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting (of particulier) en heeft u kinderen?  Dan kunt u misschien op de valreep een belastingvrije schenking aan uw kinderen doen. De jaarlijkse belastingvrije schenking bedraagt € 5.515 en heeft een vrij bestedingsdoel. In 2020 is er een eenmalige verhoging van een belastingvrije schenking tot een bedrag van  € 26.457, eveneens met een vrij bestedingsdoel. Schenkingen aan uw kind(eren) voor studie of een eigen woning bedragen respectievelijk € 55.114 en € 103.643

Tip 4: vennootschapsbelasting

Heeft u een bv? Let dan op uw winst! In 2020 betaalt u 25% vennootschapsbelasting over winst hoger dan € 200.000. Tot een bedrag van € 200.000 is dat 16,5%. Zijn er nog investeringen die u binnenkort wilt doen? Bespreek met uw financieel adviseur of het verstandig is om deze investeringen naar voren te halen en in 2020 af te boeken.

Tip 5: voorkom belastingrente

Bv ondernemers doen er goed aan om de voorlopige aangifte vennootschapsbelasting (VPB) 2020 nog eens na te kijken om 4% belastingrente te voorkomen. Houd u daarbij wel rekening met uw liquiditeitspositie.

Tip 6: verliesrekening

Voor bv ondernemers geldt dit jaar dat u uw verwachte verlies over 2020 in 2019 af mag trekken. Voorwaarde is wel dat dit verlies direct verband houdt met de coronacrisis en dat het niet hoger mag zijn dan uw winst in 2019. Kijk daarom voor het afsluiten van uw boekjaar naar de hoogte en de mogelijkheden van uw verliesrekening.

Tip 7: afboekingen

Zijn al uw crediteuren en debiteuren goed afgeboekt? In het nieuwe jaar maakt u pas echt een goede start als u zo min mogelijk inkoop- of verkoopfacturen van 2020 meer open heeft staan.

Laatste algemene tips

Heeft de coronacrisis u in zwaar weer gebracht? Dan is het goed om te weten dat u tot 1 april 2021 bijzonder uitstel van betaling kunt aanvragen. Als u al eerder uitstel heeft aangevraagd, kunt u dit verlengen tot 1 april 2021.

Doet u zaken met Engeland? Dan is 31 december 2020 belangrijk voor u. Op deze dag loopt de BREXIT overgangsperiode af. Houd de ontwikkelingen daarom goed in de gaten om te zien wat dit voor uw onderneming betekent.

Vooruitblik op 2021

Om in het aankomende jaar alvast vooruit te lopen op de volgende sluiting van uw boekjaar geven we u graag nog deze informatie mee:

Leningen hoger dan € 500.000 vanuit uw eigen bv worden vanaf 2023 aan banden gelegd. Leningen voor een eigen woning uitgezonderd. Het kan daarom lonen om dividend uit te keren. Onthoud daarbij dat de dividendbelasting omhooggaat van 26,25% (2020) naar 26,90% (2021).

Wij wensen u alvast een succesvol nieuw boekjaar vol gezond ondernemerschap!