Overslaan en naar de inhoud gaan
Heeft u uw UBO’s al ingeschreven?

Heeft u uw UBO’s al ingeschreven?

Als ondernemer kent u de wet- en regelgeving. Maar kent u ook uw UBO’s al? Staan zij al ingeschreven in het UBO-register? Mocht dit niet zo zijn, lees dan verder. U bent namelijk verplicht om uw UBO’s voor 27 maart 2022 in te schrijven in het UBO-register.

Wat zijn UBO’s?

De afkorting UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner. In het Nederlands heet dit een uiteindelijk begunstigde eigenaar. Een UBO (of meerdere UBO’s) heeft dus zeggenschap over uw organisatie. Een UBO heeft bijvoorbeeld meer dan 25% aan aandelen in uw bv. Of meer dan 25% direct eigendomsbelang in uw vof of maatschap.

Wat is het UBO-register?

Alle UBO’s worden bijgehouden in het UBO-register. Dit register is onderdeel van het Handelsregister. Het is voorgekomen uit de vierde anti-witwasrichtlijn van de EU. Het register draagt dus bij aan het voorkomen van fraude, terrorismefinanciering en witwassen van geld.

Wanneer inschrijven in het UBO register?

Heeft u uw onderneming na 27 september 2020 ingeschreven in het Handelsregister? Dan werd u automatisch ingeschreven in het UBO-register. Heeft u uw organisatie vóór die tijd ingeschreven? Regel uw inschrijving dan voor 27 maart 2022. Dit lijkt nog ver in de toekomst, maar is toch een belangrijke datum om te onthouden. Schrijft u zich namelijk niet op tijd in, dan riskeert u een hoge boete. Beter voorkomen dan betalen, toch?

 

Wie moet zich inschrijven in het register?

U bent verplicht om uw belanghebbenden in te schrijven als u één van de volgende rechtsvormen heeft:

  • Stichtingen of verenigingen: met volledige en beperkte rechtsbevoegdheid, maar met onderneming
  • Onderlinge waarborgmaatschappijen en coöperaties
  • Niet-beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen
  • Personenvennootschappen
  • Rederijen
  • Europese naamloze en coöperatieve vennootschappen (SE en SCE)
  • Europese economische samenwerkingsverbanden die volgens hun statuten in Nederland gevestigd zijn (EESV)

Heeft u een eenmanszaak of een beurgenoteerde vennootschap? Dan hoeft u zich dus niet te registeren.

Hoe zit het met privacygevoelige gegevens?

Het UBO-register bevat privacy gevoelige gegevens. Zo worden bijvoorbeeld de namen, adressen en bsn-nummers van uw UBO’s geregistreerd.

Bevoegde autoriteiten zoals de Financiële Inlichtingen Eenheid, de Belastingdienst, de douane of de marechaussee hebben toegang tot alle gegevens in het UBO-register. Deze gegevens zijn niet openbaar. Overige partijen, zoals bijvoorbeeld banken of notarissen, kunnen tegen kleine betaling alleen beperkte gegevens inzien. Zij kunnen bijvoorbeeld geboortemaand en -jaar, nationaliteit, land en aard van het belang van een UBO inzien.

Uiteraard valt het UBO-register onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Heeft u vragen over het UBO-register? Wij helpen u graag! U kunt ook bij ons terecht voor uw registratie in het UBO-register.