Overslaan en naar de inhoud gaan
extra coronasteun

Extra steunmaatregelen i.v.m. lockdown

Nog geen twee weken geleden schreven we over de steunmaatregelen van dit laatste kwartaal van 2021. De inkt was nog niet droog toen de overheid al een verruiming van de steunmaatregelen aankondigde. Hier werd razendsnel 590 miljoen euro extra voor gereserveerd. De reden voor de extra steun is dat ondernemers vanwege de last-minute lockdown nog geen kans hadden gekregen hun bedrijfsvoering aan te passen.

Wat mag je van de verruiming verwachten?

  • Het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven, gaat van 80% naar 90%. Die extra 10% wordt toegekend bij de definitieve vaststelling van de NOW.
  • Ondernemers komen nu al in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) als zij 20% omzetverlies hebben in plaats van bij 30%. De aanvraagperiode loopt tot 28 januari 2022.
  • Kleine tegenvaller is dat er geen voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel komt.
  • De start van de verplichte aflossing van de TOZO wordt met een half jaar uitgesteld, van 1 januari naar 1 juli 2022. Het uitstel geldt voor alle TOZO-leningen, ongeacht het moment van verstrekking.  Ook wordt de looptijd voor alle TOZO-leningen met één jaar verlengd van 5 jaar tot 6 jaar. Over de maanden januari 2022 tot en met juni 2022 hoeft geen rente te worden betaald.

Heeft deze lockdown ook effect op jouw bedrijfsvoering? Wij helpen je met het aanvragen van steunmaatregelen, vertellen je precies waar je aanspraak op kunt maken en zorgen ervoor dat je niks vergeet bij je aanvraag. Natuurlijk kun je ook bij vragen over deze steunmaatregelen contact met ons opnemen.

Labels