Overslaan en naar de inhoud gaan
Huurt u personeel in? Dit verandert er rondom de Wet DBA!

Huurt u personeel in? Dit verandert er rondom de Wet DBA!

Ondernemen betekent flexibel zijn. Maar hoe flexibel kunt u nu zijn met uw werknemers? In deze onzekere tijd kiest u misschien graag voor de flexibiliteit van een zelfstandige. Maar pas op, dit kan u duur komen te staan als u niet op de hoogte bent van de veranderingen rondom de Wet DBA.

De wet DBA

Sinds 2016 bestaat de Wet DBA. Dit staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Het doel van de Wet DBA is het voorkomen van fictieve dienstbetrekkingen. Bij een fictieve dienstbetrekking heeft een opdrachtnemer een schijnzelfstandigheid. Feitelijk is de zelfstandige opdrachtnemer dan een werknemer waar u geen belasting of premie voor afdraagt.

Opdrachtgeversverklaring vervangt wet DBA

De wet DBA moet duidelijkheid geven in de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het effect blijft echter uit. Daarom wordt op dit moment gewerkt aan de invoering van de opdrachtgeversverklaring. De verklaring laat zien dat partijen buiten dienstbetrekking werken en dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Op 1 januari 2021 zal de verklaring de Wet DBA vervangen. Tot die tijd geldt een handhavingsmoratorium. De wet DBA wordt dan minimaal gehandhaafd. Dat betekent niet dat u een zelfstandige opdrachtnemer in een (goedkoop) verkapt dienstverband kunt inhuren.

In de overgangsperiode werkt u met een modelovereenkomst

Hoewel de wet niet gehandhaafd wordt, geldt de wet wel degelijk. Als u zich nu niet aan de regels houdt, wordt u mogelijk in 2021 met terugwerkende kracht als werkgever aangemerkt. U riskeert dan forse boetes en naheffingen van sociale premies. Daarom werkt u tot 1 januari bij het inhuren van een zelfstandige opdrachtnemer met een modelovereenkomst. Neigt uw samenwerking naar een dienstverband? Vraag uzelf dan af of u niet beter een contract aan kunt bieden. Welke weg u ook bewandelt, zorg voor een goede administratie. Ben op de hoogte van de regels en zorg dat u geen boetes of naheffingen riskeert.

Een contract of een modelovereenkomst?

Afhankelijk van de arbeidsrelatie werkt u dus met een contract of modelovereenkomst. Zorg er altijd voor dat het contract of de overeenkomst in orde zijn. Zijn ID-nummers in orde? Zit een contract of overeenkomst juridisch goed in elkaar? Laat een contact of overeenkomst altijd controleren. Laat u daarnaast ook adviseren. Heeft u al gedacht aan het opnemen van een concurrentie- of relatiebeding?

Administratie uitbesteden

U vraagt zich misschien af welke arbeidsrelatie voordelig is voor u? Laat ons met u meekijken. Zo helpen wij u bijvoorbeeld met het opstellen van een (voorbeeld)arbeidscontract. Andere vragen? Ook dan zijn we er voor u. We helpen u met uw gehele salarisadministratie. Ook adviseren we u over de grijze gebieden waar u mogelijk risico loopt tijdens het handhavingsmoratorium. Meer weten? Neem dan contact met ons op. We horen graag van u waar we u mee kunnen helpen.