Overslaan en naar de inhoud gaan
cryptovaluta

Hoe gaat de Belastingdienst om met jouw cryptovaluta?

Cryptovaluta zijn niet meer weg te denken uit het nieuws. De kans is groot dat je de naam ‘Bitcoin’ inmiddels wel kent. Dit is de grootste en meest dominante cryptomunt en heeft een marktwaarde van meer dan 1.000 miljard dollar. Naast de Bitcoin bestaan er alternatieve cryptovaluta, de zogenoemde ‘altcoins’. Voorbeelden daarvan zijn Shiba Inu, Dogecoin en Polygon. Deze munten zijn belangrijke aanjagers voor de bloeiende cryptomarkt en stijgen snel in populariteit.

Inmiddels kent iedereen dan ook wel iemand die ‘iets in cryptovaluta doet’. Meestal hobbymatig en met kleine inleg, soms wat professioneler en met flinke bedragen. Heb je zelf een wallet met crypto’s? En hebben deze inmiddels behoorlijke waarde?  Dan is het belangrijk om te weten hoe de Belastingdienst hiermee omgaat. Je kunt namelijk (helaas) niet belastingvrij in crypto’s handelen. Maar moet je je crypto’s dan altijd opgeven? En wat als je crypto’s in een besloten vennootschap aangekocht hebt? In welke box horen de crypto’s eigenlijk thuis?

In dit artikel geven we antwoord op enkele vragen die we in de praktijk vaak tegenkomen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je graag jouw eigen situatie bespreken? Neem dan contact met ons op!

Ik ben een particulier en ik handel in cryptovaluta. Moet ik mijn crypto’s opgeven bij de Belastingdienst? 

Als je in het bezit bent van cryptovaluta, dan moet je dit elk jaar aangeven bij de Belastingdienst. Je neemt daarbij 1 januari als peildatum. Je kunt de waarde van jouw crypto’s opgeven in box 3. Daarvoor reken je eerst de waarde van je crypto’s om in euro’s. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je je investering weer kwijtraakt: je betaalt namelijk niet meer dan 1,5% belasting. Bovendien is de eerste 50.000,- euro (peildatum 2021) van het totale vermogen belastingvrij! Met fiscaal partner is het belastingvrij bedrag 100.000 euro (peildatum 2021).

Ik ben een particulier en ik ‘mine’ (maak) cryptovaluta. Moet ik dit doorgeven aan de Belastingdienst?

De Belastingdienst weet dat de kosten om cryptovaluta te minen (maken) erg hoog zijn en dat je maar een beperkte hoeveel per dag kunt minen. De belastingdienst verwacht daarom dat de opbrengsten waarschijnlijk niet hoger zullen zijn dan de kosten. Je hoeft niets op te geven bij de Belastingdienst. 

Dat wordt anders als je er echt aan gaat verdienen. In dat geval zijn de opbrengsten dus hoger dan de kosten. Je moet het positieve verschil (inkomsten) dan opgeven in Box 1 bij ‘Inkomsten uit overige werk of winst uit onderneming’. Let dus goed op in welke situatie je iets aan moet geven bij de Belastingdienst!

Ik ben een particulier en ik ontvang mijn loon in cryptovaluta. Hoe gaat de Belastingdienst hiermee om?

Als je je loon in crypto’s ontvangt, dan is er waarschijnlijk sprake van ‘loon in natura’. Dit moet gewaardeerd worden voor de Belastingdienst. Jouw werkgever moet daarom de waarde van jouw crypto-loon omrekenen naar euro’s en dit opgeven. Daar komt mogelijk nog een ‘eindheffing’ van 80% overheen. Let dus goed op, want het ontvangen van loon in crypto’s is dus niet erg gunstig! 

Ik ben ondernemer voor de inkomstenbelasting en word betaald in cryptovaluta. Hoe geef ik dit op bij de Belastingdienst?

Als je voor diensten of leveringen wordt betaald in crypto's, dan moet je deze omrekenen naar euro’s. Het omgerekende bedrag reken je tot jouw omzet. Bij het omwisselen van de cryptovaluta kun je winst of verlies maken. Dat komt tot uitdrukking op je winst-en-verliesrekening. Heb je op de balansdatum nog cryptovaluta? Waardeer deze dan op kostprijs of lagere marktwaarde.

Als je als ondernemer cryptovaluta koopt, dan horen deze alleen tot jouw ondernemingsvermogen als je de aankoop doet binnen jouw normale bedrijfsuitoefening. In alle andere gevallen behoren de crypto’s tot jouw privévermogen. Deze crypto’s zijn dan ‘duurzaam overtollige middelen’, ofwel gelden die geen functie hebben in jouw onderneming. Ze zijn niet direct nodig voor de bedrijfsuitoefening en niet bestemd om binnen afzienbare tijd te besteden aan bijvoorbeeld investeringen. Deze cryptovaluta geef je aan in box 3. Je betaalt niet meer dan 1,5% belastingen en de eerste 50.000,- euro (peildatum 2021) van het totale vermogen is belastingvrij. Met fiscaal partner is het belastingvrij bedrag 100.000 euro (peildatum 2021). Gunstig dus!

Ik ben ondernemer voor de omzetbelasting en ik word betaald in crypto's. Hoe geef ik dit op bij de Belastingdienst?

Als je voor jouw diensten of leveringen wordt betaald in digitale valuta, moet je de waarde van je cryptovaluta omrekenen naar euro’s. In je btw-aangifte geef je het bedrag in euro’s op. Let goed op, zorg dat je de consequenties kent en laat je goed adviseren voordat je hieraan begint!

Mijn besloten vennootschap wordt betaald in cryptovaluta. Hoe geef ik dit op bij de Belastingdienst?

Als jouw besloten vennootschap voor diensten of leveringen wordt betaald in cryptovaluta, moet je de waarde van jouw cryptovaluta omrekenen naar euro’s. Het omgerekende bedrag reken je vervolgens tot de omzet. Bij het omwisselen van de cryptovaluta kan de bv winst of verlies maken. Dat komt tot uitdrukking op de winst-of verliesrekening. Bezit jouw bv op de balansdatum cryptovaluta? Waardeer deze dan op kostprijs of lagere marktwaarde. De winst uit cryptovaluta wordt belast met 15% (vennootschaps)belasting.

Ik heb een besloten vennootschap en ‘mine’ cryptovaluta. Ook handel ik in cryptovaluta. Hoe geef ik dit op bij de Belastingdienst?  

Jouw besloten vennootschap drijft met haar hele vermogen een onderneming. Dat betekent dat zowel het minen als het aankopen van digitale valuta (al dan niet gevolgd door verkoop) zich afspelen binnen de onderneming. De resultaten van het minen en handelen komen daardoor tot uitdrukking in de winst- en verliesrekening. De winst uit het handelen met deze valuta wordt belast met 15% (vennootschaps)belasting.

Tot slot: als je onroerend goed koopt en hiervoor cryptovaluta gebruikt, dan moet de herkomst van de valuta worden vastgesteld door zowel de makelaar als de notaris. Houd hier rekening mee!

Heb jij cryptovaluta en wil je zeker weten dat het goed doorgeeft aan de Belastingdienst? Wil je bovendien zeker weten dat je niet teveel betaalt? Laat ons dan met je meekijken! Neem contact met ons op, we helpen je graag.